Nederlands Nederlands
Deutsch Deutsch
Kleiwerd 91
9746CV Groningen
06 44 42 47 02

Zeilen

De vorm van zeilen

De beste manier om uit te vinden wat voor zeilen een boot nodig heeft is om ermee te gaan zeilen. De boot vaart soms gemakkelijk en andere keren voelt het water aan als stroop. In de eerste situatie zal het water meestal vlak zijn en de wind matig. In de tweede zal er een korte hoge golfslag staan en is er teveel of te weinig wind. In het eerste geval zou de boot van een zeil met hoger snelheidspotentieel profiteren en in het tweede van zeilen met meer kracht. Snelheid en kracht kunnen gezien worden als tegengestelde polen op een lijn, dus als de kracht groter wordt verminderd het snelheidspotentieel en andersom.

Bij auto's is het duidelijk dat er soms in en hogere versnelling moet worden geschakeld, bij boten is hetzelde aan de hand. Dus rijst de vraag welke vormen snel zijn en welke veel kracht hebben. Zeilvormen kunnen op 3 manieren veranderd worden. Ten eerst is er de aspect ratio, dus de lengte-breedte verhouding. Ten tweede de diepte van de bolling, en de plaats van de bolling, dicht achter het voorlijk of meer naar het midden.

Bij een gegeven zeiloppervlak is een hoog smal zeil snel ten koste van zijn kracht potentieel. En het zeil boller maken vermindert zijn snelheidspotentieel. Daarom zullen lichte boten die makkelijk op snelheid komen op vlak water meer aan een high aspect zeil hebben dan een grote brde genua die inderdaad op de 470, de Soling en de Tempest of lichte multihulls weinig gebruikt wordt, i.t.t. zware toerzeiljachten. Die eerste categorie boten zal wel de bolling meestal vrij ver voorin het zeil voeren.

Ook de vorm van de entry, het gebied direct achter de mast is van belang; een volle entry maakt sturen op knobbelig water makkelijker omdat een boot met zo'n zeil makkelijker in de groove gehouden wordt dan een met vlakke entry die potentieel wel sneller is. Maar een boot die steeds op moeilijk water een goede gemiddelde snelheid heeft aan de wind zal waarschijnlijk zijn moeilijker te sturen concurrent achter zich laten.

       Laag----------- Aspect Ratio----------Hoog
Kracht Diep------------Bolling---------------Ondiep Snelheid
       Achterin--------Plaats v.d.Bolling----Voorin

Deze factoren kunnen in elke combinatie voorkomen.

Materialen

Meestal maken wij zeilen in "dacron", een polyester weefsel. Echter op sommige traditionele boten past een doeksoort die minder lijkt op hard kunststof. Hiervoor gebruiken wij Clipper Canvas, een doeksoort die er uit ziet als katoen. In tegenstelling tot katoen is het niet rot- en schimmelgevoelig omdat het weefsel van polyester is gemaakt. Het is wel anders afgewerkt dan dacron, vandaar het uit uiterlijk. Het doek is geschikt voor zeilen met een oppervlak boven 10m² en duurder dan dacron. De zeilen zijn ook langzamer. Clipper Canvas is in wit en bruin te krijgen.