Nederlands Nederlands
Deutsch Deutsch
Kleiwerd 91
9746CV Groningen
Niederlande
+316 44 42 47 02

Zeilmaken in de Zuiderzee Boat Workshop

Dieser Artikel ist nicht auf Deutsch verfügbar.

Kees Prins vroeg mij om in zijn werkplaats een cursus zeilmaken te geven, een verzoek waar ik graag op in ging. We besloten een zeil voor zijn Bevin Skiff te maken, een 3,6m lang bootje met een zgn. balanced lug zeil van 5,5 meter met brede liggende banen, waarvoor ik al meer zeilen had gemaakt, en mallen van had. Het andere was een kleiner emmerzeil voor een karveel bootje van 3 meter dat we met smalle staande banen maakten en op traditionele wijze op de vloer uitsloegen.

In mijn cursus probeer ik de zeilen zo makkelijk mogelijk te maken: We gebruiken wit dacron, ingeslagen of geperste ogen, plakken of nieten alles eerst vast zodat niets verschuift tijdens het stikken, en doen zoveel mogelijk machinaal. Voorop staat een aerodynamisch goed zeil. Daarom waren a/h einde van de eerste dag alle banen klaar en hadden de zeilen hun ruwe vorm. We konden het nu laten "vliegen", het aan de hoeken vasthouden om de vorm te kunnen beoordelen en eventuele deuken of vlakke plekken weghalen.

De tweede dag ging voorbij met het op maat snijden van de zeilen, hoekversterkingen maken en aanbrengen, of zoals een deelnemer opmerkte "dit is gewoon knippen en plakken, is die kleuterschool toch ergens nuttig voor geweest." Allen waren nu vertrouwd met de machines, een Singer met motor en een Pfaff met handslinger, beide nostalgische zware huishoudelijke modellen, zwart met gouden letters, want vooraf had ieder een zeilzak gemaakt om eraan te wennen, de gebruikelijke oefening in een zeilmakerij. Mijn bedoeling was om de lange naden op de Singer te maken en de andere op de Pfaff met de handslinger om zo optimale controle over het werk te houden maar men raakte zo verknocht aan de eigen machine dat het Bevin Skiff's zeil helemaal met handkracht is genaaid. Beide zeilen waren nu bijna klaar en wij gingen met elkaar uit eten.

Zondag, de laatste dag, legden we de laatste hand aan de zeilen en hadden ze bij beter weer kunnen uitproberen. Nu maakten we als high-tech oefening een zeillatzak, ruimden op en namen een afzakkertje in het Schipperscafe. Daar bleek de cursus aan ieders verwachtingen te hebben voldaan en met een licht euforisch gevoel namen we afscheid en stapten op de trein naar huis.

- Frank van Zoest